Värit

Väri on valosta syntyvä näköaistimus, joten se muuntuu eri valaistuksessa. Tämä tarkkoittaa että värivaikutelma on eri halokeeninvalossa ja hehkulampun valossa. Samoin luonnonvalo vaihtelee sään ja vuorokauden mukaan.

Värit vaikuttavat meihin joka hetki. Ne ovat visuaalisesti aistittavissa ja jopa näkövammaisten sanotaan aistivan ne väreilyinä. Värien tiedetään vaikuttavan mielalaamme sekä positiivisesti että negatiivisesti. 

Ei ole olemassa oikeita tai vääriä värejä. On vain eri tunnelmaan ja tilanteeseen sopivia ja sopimattomia värejä. Valitse rohkeasti mielialaasi tukeva väri. Anna värin hoitaa sieluasi, tukea itsetuntoasi. 

Sisustuksessa valitse huolella suurien pintojen värit, sillä joudut katselemaan niitä useita tunteja vuorokaudessa. Pienenä vinkkinä voin suositella luonnon materiaaleja niiden omoissa sävyissään. Luonnolla on pettämätön värisilmä.  

Väreille on kautta aikojen annettu erillaisia symboleja, jotka kuitenkin vaihtelevat eri kulttuureissa. Haluamme tai emme, niin kulttuurimme värikäsitys vaikuttaa meihin kuhunkin. 

Aloitin tämän blogin teon vastatessani Hommahuoneen blogihaasteeseen, vuosi värien maailmassa. Haasteen vastaanotto oli erittäin helppo, sillä värit merkitsevät minulle paljon. Valitsen ylleni mielialaani vastaavia värejä. Piristän päivääni erilaisin väriläiskin esimerkiksi kukkakimpulla tai pöytäliinan värillä, sillä värillä on väliä. 

 

Kodin sisustuksen väreihin on vaikuttanut perheemme yhteiset mieltymykset. Jostain on pitänyt kunkin tinkiä, jotta kaikkia mielyttävä elinympäristö on löytynyt. Mieltymyksillä on taipumus muuttua niin kuin tunne tiloilla. Harkitsemattomia hetken huumassa tehtyjä valintoja ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä niiden kanssa joutuu elämään pitempään. Nämä värit on valittava huolella, harkiten, jotta harmonia säilyisi.