Sininen tammikuu

http://www.materials-world.com/paint-colors/duron/duron_colors_02.htm

Sininen on veden ja taivaan väri. Yleensä se mielletään etäiseksi ja viileäksi väriksi, mutta samalla rauhoittavaksi ja luottamusta herättäväksi.

 

Terveysvaikutuksiltaan sininen väri stimuloi parasympaattista hermostoa laskien jopa verenpainetta.  Väri auttaa keskittymään, parantaa kipua, itseluottamusta ja hillitsee ruokahalua

 

Sininen ympäristö ja terveys

Sininen ympäristö rauhoittaa, rentoutaa ja auttaa hiljentymään.

 

Taivaansini eli asuuri on vaalean sininen, jonka uskotaan lisäävän luovuutta ja tehostavan toimintaa.

 

Sininen sisustus

http://www.guiaparadecorar.com/esta-primavera-azul-marino/

Sinisessä ympäristössä ajankulku koetaan hitaampana ja lämpötila alempana. Sinisessä ympäristössä ihmisten on todettu puhuvan hiljempaa, joten värillä on vaikutusta myös meluhaittojen pienenemiseen. 

Suositeltava väri makuuhuoneeseen ja kylpytiloihin.

Sininen valo

Sininen valo on lyhytaaltoista ja siten silmien verkkokalvoille haitallista. Auringosta tulee voimakasta sinistä valoa, joten sitä ei kannata tuijottaa yli 10 sekunttia pidempään.

Television, tietokoneen ja älypuhelimen ruudtu ovat sinisen led-valon jokapäiväisiä lähteitä, sillä sininen led-valo on edellytys valkoisen valon tuotamiselle. Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä viittaa amerikkalaisten tutkimukseen, jonka mukaan sinivalo häiritsee ihmisen melatoniinin eli pimeähormoonin eritystä, jonka ansiosta ihmistä alkaa väsyttämään. Sinisen valon on todettu piristävän valohoitolampun tavoin.

Led-valojen haitallisuudesta on myös monellaisia tutkimuksia. Epäillään sinisen lyhytaaltoisen valon aiheuttavan silmänpohja rappeumaa. On muistettava antaa silmille lepoa. 

 

 

Siniset jalokivet

http://www.energiakeskus.com/energiasivut/kivet/kivien-voimat-aa-am.php

Akvamariini on jalokivi joka latinan kielessä tarkoittaa merivettä. Jalokiven väri vaihtelee vaaleasta sinivihreästä syvään siniseen. Kiveä on pidetty merenkulkijoiden onnenkivenä ja merenneitojen aarteena. Kiviterapiassa akvamariinin uskotaan rauhoittavan ja antavan voimaa ja rohkeutta kantajalleen.

Villiyrtit; mustikka

Mustikka on varmaan tunnetuin sininen marja Suomessa. Sitä on hyödynnetty kautta aikojen. 

Villiyrtit; Kataja